De Singelloop is zo zoetjesaan niet meer weg te denken uit het evenementenjaar in Leiden. Voorheen was het vooral een Oranjeloop, maar het gaat door de komst van sporthelden en andere vips meer de kant op van een volksfestijn.
De combinatie sport, publiciteit en een goed doel is geslaagd. Bovendien hebben Leidenaars van oudsher gevoel voor alles wat met optochten te maken heeft. Je kunt ze er bij wijze van spreken wakker voor maken. De Singelloop past perfect in het rijtje met de Optocht en de Taptoe tijdens de jaarlijkse 3 oktober-viering. Bij een Leidse traditie hoort ook een vaste datum. Dat was in de beginjaren van de Singelloop op of rond Koninginnedag, maar wordt als vanzelfsprekend de laatste vrijdag van april. De loop kan een oranje karakter hebben, maar het hoeft niet.
Hoe populair de Singelloop is, blijkt uit een concurrerend initiatief van sportvereniging Concordia. Die probeert in september 1983 het Singelloop-recept ook uit. Met staatssecretaris Joop van der Reijden heeft Concordia een geschikte starter in huis, maar het deelnemersveld is met 150 lopers kleiner dan verwacht. Volgend jaar weer, besluit de organisatie, maar dan onder een andere naam: Concordia Dwars Door Leiden.
Dan gauw terug naar de enige echte Singelloop, officieel de Leidsch Dagblad Singelloop, maar in de volksmond kortweg Singelloop. De Leidse Courant meldt: ,,Dat het trimmen een hoge vlucht heeft genomen, werd gisteravond weer eens bewezen tijdens de Singelloop.’’ De Leidse singels zagen er enige tijd uit als een verkapte atletiekbaan, zo draaft de verslaggever door. Ook maakt hij melding van zeker enige honderden zwartlopers.
Uit de foto blijkt dat deelnemers ook in 1983 geen startnummers dragen en er opmerkelijk veel jeugd op de Witte Singel klaar voor de start staat. Dat is ook een pluspunt van het rondje singels. De 6 à 7 kilometer zijn voor gezonde mensen van vrijwel alle leeftijden goed te behappen.
Datum: vrijdag 29 april
Starter: Anton Geesink en Bennie Wijnstekers
Deelnemers: 2000
Opbrengst: 4500 gulden
Bestemd voor Club ’58, een vereniging die zich inzet voor liefdadigheidswerk
Bijzonder: Vertegenwoordiger Van Remundt van Club ’58 geeft organisator Joop Westbroek twee ‘kloeke bekers’. Sportorganisator Joop Riethoven, tevens nauw betrokken bij Club ’58, krijgt een doos bonbons van Van Remundt, die blij is met de opbrengst. ,,Waar we het aan gaan besteden weten we nog niet’’, zegt hij eerlijk. Dat is eigenlijk niet in de haak, want de opbrengst moet aan een concreet en controleerbaar doel ten goede komen.
De Smitsloo Groep Singelloop zoekt goede doelen, waaraan zij de volledige opbrengst kan doneren. De 48ste editie van het hardloopevenement over de zeven Leidse singels staat gepland op vrijdagavond 11 april 2025.
Goede doelen komen bij voorkeur uit Leiden en omstreken. De Singelloop keert geen geld uit, gegadigden dienen aan te tonen dat zij een concrete bestemming hebben voor het geld. Dat kan van alles zijn. Affiniteit met sport, beweging en gezondheid voor jong en oud vindt de organisatie een belangrijk selectiecriterium.
Wie namens een goed doel aanspraak wil maken op een van de cheques die na de Singelloop worden uitgereikt, kan tot en met 15 februari 2025 een gemotiveerde aanvraag indienen bij de Stichting Singelloop Leiden via singelloopleiden@gmail.com onder vermelding van Goed Doel Singelloop 2025.
Vorig jaar trok de Singelloop een recordaantal van 5.008 deelnemers. De opbrengst lag daarmee flink hoger dan verwacht. Voor komend jaar wordt daarom een extra groot bedrag voor de Goede Doelen uitgetrokken.