Voor het eerst lopen de deelnemers tegendraads, dat wil zeggen: tegen de wijzers van de klok in. Uit het Leidsch Dagblad blijkt hoe dat werkt. ,,Gauw nog even afscheid van de ouders en lopen maar. Zo verdwijnen enige kinderen op vrijdagavond in de stroom van atleten. Even daarvoor loste adjudant Ben Vermolen, bezig aan zijn laatste jaar bij de Leidse politie, het startschot voor de 16de Leidse Singelloop. Een start die voor het eerst in jaren ordelijk verloopt. Misschien omdat er een speciale rol is weggelegd voor de brandweer, die als ‘startlint’ een ladderwagen levert. Achter de ladder posteren zich tussen de 2500 en 3000 mensen. Ook een hoogwerker houdt de zaken in de gaten.
De fanaten mogen in de voorste rijen plaatsnemen, daarachter de jeugdigen. Voor iedereen is er ruimte, jong of oud, man of vrouw, amateur of ‘prof’. Ook hele gezinnen zijn van de partij. Achterin hebben leden van de Leiden Road Runners Club zich opgesteld. In hun gezelschap fungeert ‘jonge god’ Peter Quist, het vorige weekeinde nog deelnemer in Londen aan de marathon, als hekkensluiter. Hij loopt in Griekse kledij – gouden gordel en gouden haarband – met de olympische fakkel, die volgend weekeinde tijdens ‘de Olympische Spelen ’in het Museum van Oudheden zijn plaats krijgt. Al enkele minuten na de start kan verslaggever Wim van Duivenbode, die voor het eerst achterop de motor de kopgroep volgt, melden dat de tien snelste lopers vaststaan. ,,Alleen de volgorde is nog onbekend. Ze gaan met 20 kilometer per uur.’’ Na bijna 18 minuten finisht Leiderdorper Theo van der Veer van AV Holland (startnummer 498) als eerste, net voor Leidenaar Huub Pragt, de winnaar van de eerste Leidse marathon, en Katwijker Jaap van Duijvenvoorde (beiden van De Bataven). ,,Nee, ik heb er niet voor geoefend’’, zegt winnaar Van der Veer. ,,Dit is precies mijn afstand. Maar je doet het voor de gezelligheid. Prachtig toch, zoveel belangstelling.’’
Als een fles die leeggegoten wordt, zo komen de mannen, vrouwen en kinderen vervolgens binnen, eerst druppelsgewijs, al snel in een stroom. Voor iedereen ligt een medaille met ‘Rembrandtjaar 1992’erop klaar. Het publiek blijft opmerkelijk rustig en wacht met bossen bloemen op de komst van de uitgeputte geliefden. Van wie er velen op deze vrijdagavond ook een eigen goed doel hebben gekozen, zoals een ploeg personeelsleden van het AZL die geld voor kinderspeelgoed bijeenloopt.
Henk Rozenboom, voorzitter van de 65-jarige Leidse Politie Sportvereniging, noemt het experiment met de nieuwe looprichting geslaagd. Het omkeren van de route was nodig, omdat anders bij de Rembrandtbrug, voor het eerst opgenomen, al snel een lastige flessenhals zou ontstaan. Een agent van de verkeersdienst zegt dat er geen obstakels waren. ,,We hebben maar twee auto’s moeten verwijderen en die reden mee met de lopers.’’ Bij de Stationsweg en het Schuttersveld moest er alleen een ambulance tussendoor.
Jan Geert Majoor, hoofdredacteur van het Leidsch Dagblad, overhandigt drie cheques van elk 3000 gulden aan de directeuren van de bejaardentehuizen Lorentzhof, Leythenrode en Rustenborgh.
Datum: vrijdag 24 april
Winnaar: Theo van der Veer in iets minder dan 18 minuten
Starter: Ben Vermolen, politie
Deelnemers: 3000
Opbrengst: 9000 gulden
Bestemd voor de bejaardentehuizen.
Lorentzhof (Leiden), Leythenrode (Leiderdorp) en Rustenborgh (Oegstgeest). Audio / videoapparatuur bewoners.
Bijzonder: de deelnemers lopen tegen de normale route in, dat wil zeggen tegen de klok in.