De Leidse singels zouden breder moeten zijn. Wat een gedrang is het op vrijdagavond half acht als de hunkerende meute zich na het startschot van oud-politiecommissaris Bert Wijbenga door de Nuon-hekken wurmt. Ruim 2000 mannen, vrouwen en kinderen schuifelen over de Maresingel, op zoek naar de vrijheid. Als zij die enkele singels verderop hebben gevonden, zijn zij te moe om ervan te genieten. De Singelloop kent zijn eigen grillige wetten.
Burgemeester Jan Postma is daarvan inmiddels aardig op de hoogte. Hij staat op een stil stukje Witte Singel als toeschouwer ver weg van alle drukte. Rondom hem is het zelfs zo rustig dat de eerste burger van Leiden zijn stem niet durft te verheffen. Hij zou met een luide aanmoediging het gehijg van de hollers kunnen verstoren of de beruchte man met de hamer op een idee kunnen brengen. Want op het Postma-punt, vlak voorkilometerbordje 4, gaat de vermoeidheid veel deelnemers parten spelen. De laatste lusjes door de stad lijken vervolgens een eeuwigheid te duren. Dat geldt niet voor de allerjongste deelnemers. Hele schoolklassen lopen dit jaar mee en de jeugd houdt er een ‘ Afrikaanse’ loopwijze op na. Snel beginnen, stoppen als je moe wordt en daarna weer rennen als je op adem bent gekomen. Op die manier halen jojoënde jonkies de meet vaak eerder dan verstandige ouderen, die een gangetje van tien kilometer per uur de volle 6100 meter proberen vol te houden. Aan de finish achter de Nuon-hekken oogt het wat ordelijker dan andere jaren. Dat heeft minder te maken met de lichte terugloop van het aantal betalende deelnemers – ondanks de april-kou 2180 – dan met het gebrek aan sinaasappels. Vorig jaar lag het terrein bezaaid met afgekloven oranje schillen, dit keer zijn ze met een lantarentje te zoeken. De paniek bij het organiserende Leidsch-Dagbladteam slaat helemaal toe als ook de medailles op zijn. Wat met sinaasappels niet lukt, gebeurt met de aandenkens wel: een nieuwe voorraad biedt soelaas. Als de laatste medailles zo rond half negen zijn vergeven, zijn de koplopers van daarnet al gewassen en geschoren. Jeroen van Dijke, de winnaar van vorig jaar, heeft tot zijn onaangename verrassing zijn meerdere moeten erkennen in Eelco de Voogt uit Zoetermeer. Ze kennen elkaar nog van de hotelkamer in Oostende, die zij onlangs deelden voor het wereldkampioenschap veldlopen. Toen troefde Van Dijke zijn maatje af, tijdens de Singelloop draait De Voogt de rollen om. Van Dijke baalt, niet eens zozeer vanwege de nederlaag als wel vanwege zijn gebrek aan voorkennis. Had zijn voormalige slapie zijn deelname aan het officieuze wereldkampioenschap van Leiden nou niet even kunnen aankondigen? Of hij die De Voogt er volgend jaar weer bij wil hebben? Nee, liever niet. Van Dijke vliegt liever alleen over de singels.
Datum: vrijdag 20 april
Winnaar: Eelco de Voogt
Starter: Bert Wijbenga, hoofdcommissaris van de Leidse politie
Deelnemers: 2180
Opbrengst: 14.500 gulden
Bestemd voor twee bijzonder goede doelen. De Stichting Paardrijden voor Gehandicapten bij manege Moedig Voorwaarts aan de Wassenaarseweg wil het geld (7500 gulden) gebruiken voor de aanschaf van een paard. En kinderfondsen LUMC (7000 gulden) is van plan een speelkamer voor ernstig zieke kinderen op te knappen.
Bijzonder: De renovatie van het kruispunt Lammenschansweg, Korevaarstraat,Geregracht, Zoeterwoudsesingel en Jan van Houtkade wordt pas op 1 mei ter hand genomen, zodat de lopers daar op vrijdagavond nog vrije doorgang hebben. Starter Bert Wijbenga loopt net als Zoetemelk in 1996 ook mee. De training is er bij hem weliswaar bij ingeschoten, ,,maar daar staat tegenover dat ik nu een startvoordeel heb’’, zo grapt de politiecommissaris, die Leiden net heeft verruild voor het Korps Politie Diensten, in het Leidsch Dagblad.
De Smitsloo Groep Singelloop zoekt goede doelen, waaraan zij de volledige opbrengst kan doneren. De 48ste editie van het hardloopevenement over de zeven Leidse singels staat gepland op vrijdagavond 11 april 2025.
Goede doelen komen bij voorkeur uit Leiden en omstreken. De Singelloop keert geen geld uit, gegadigden dienen aan te tonen dat zij een concrete bestemming hebben voor het geld. Dat kan van alles zijn. Affiniteit met sport, beweging en gezondheid voor jong en oud vindt de organisatie een belangrijk selectiecriterium.
Wie namens een goed doel aanspraak wil maken op een van de cheques die na de Singelloop worden uitgereikt, kan tot en met 15 februari 2025 een gemotiveerde aanvraag indienen bij de Stichting Singelloop Leiden via singelloopleiden@gmail.com onder vermelding van Goed Doel Singelloop 2025.
Vorig jaar trok de Singelloop een recordaantal van 5.008 deelnemers. De opbrengst lag daarmee flink hoger dan verwacht. Voor komend jaar wordt daarom een extra groot bedrag voor de Goede Doelen uitgetrokken.