De Singelloop is de Singelloop niet meer. Het knusse evenement voor een dikke 2000 hardlopers en wandelaars dijt elk jaar verder uit. Dit jaar zijn er genoeg Rembrandt-medailles, maar moeten er halsoverkop extra startnummers uit België komen. En wie pech heeft, grijpt na afloop naast het populaire stukje fruit, want de sinaasappels zijn in een mum van tijd op.
Niemand van de ruim 4000 deelnemers hoeft daarover te mekkeren. Wie geluk heeft kan zijn dorst lessen met water dat daklozen namens Portaal uitdelen. De woningcorporatie gaat het Nuon-gebouw B omvormen tot een daklozenpand met de naam ‘Nieuwe Energie’. Maar op deze mooie vrijdagavond is de 6,1 kilometer lange weg naar de finish op het Nuon-terrein tussen Langegracht en Herensingel toch het voornaamste. Niet alleen het aantal deelnemers groeit tegen de klippen op, maar ook het niveau van ‘de gemiddelde hardloper’ lijkt omhoog te gaan. Achter de getrainde wedstrijdlopers maken ook recreatielopers een opvallend frisse indruk. Slechts weinigen moeten een stukje wandelen. Het gros verdeelt zijn krachten goed.
Opvallend veel jonge kinderen lijken de singels fluitend te ronden. Met het voetvolk is dus weinig mis. Maar andere weggebruikers hebben het er moeilijk mee dat de stad een uur op slot zit. Bij de Morspoort wurmen zich toch weer auto’s tussen de Singellopers en bij Molen De Valk schept een bromfietser bijna een jeugdige deelnemer. Het schijnt er allemaal bij te horen en het loopt wonderbaarlijk vaak goed af. Vandaar dat organisator Han Olde Juninck na afloop een tevreden man is. Zijn laatste Singelloop, volgend jaar (vrijdag 20 april) werkt hij voornamelijk achter de schermen mee, noemt hij ‘schitterend’. ,,Mooi weer, veel deelnemers en een geweldige opbrengst, wat wil je nog meer?’’, zegt hij glunderend. Wanklanken heeft hij nauwelijks gehoord, een enkele gekwetste enkel daargelaten. Volgens de Leidenaar passen e nog wel meer deelnemers op de singels. ,,Want ik heb achterin nog kale plekken gezien.’’
Olde Juninck vindt ook dat de opbrengst van de 31ste Singelloop goed besteed is. Voor het eerst sinds lange tijd wijst de organisatie, die verder bestaat uit Nuon en het Leidsch Dagblad, drie goede doelen aan. ,,Maar we kunnen het geld naar eigen inzicht verdelen’’, aldus de organisator. Hospice Issoria heeft met 8000 euro voor zonweringen zelfs meer gekregen dan de stichting had gevraagd.
Coördinator Pien Veldhuizen van Issoria geeft toe dat de cheque haar stoutste verwachtingen overtreft. Zij bekent dat zij tot gisteravond ook geen weet had van wat de Singelloop inhoudt. ,,Maar wat een enthousiasme’’, zegt zij opgetogen. ,,Ik ben helemaal geen sporter, maar ik zou hier bijna voor in training gaan.’’ De combinatie van levenslustige Singellopers en gasten die in Issoria hun laatste levensdagen doorbrengen vindt Veldhuizen in het geheel niet vreemd. ,,Ook in een hospice staat leven centraal. Als ik dan zie dat degene van ons die de brief naar de organisatie heeft opgesteld hier de finish haalt, terwijl haar moeder in de tussentijd bij ons is overleden, schiet ik vol. En of het zonnige zomer moet worden? Laat de zon maar schijnen, als Issoria de zonwering eenmaal heeft.’’
Datum: vrijdag 21 april
Winnaar: Pieter van der Luijt (Leiden Atletiek)
Starter: Leontien Zijlaard-van Moorsel, inmiddels oud-wielrenster
Deelnemers: 4092
Opbrengst: 13.000 euro
Bestemd voor Stichting Vrienden van Issoria, een hospice voor mensen in hun laatste levensfase (8000 euro), afdeling Kraaienest van de Stichting Mariënstaete, zorg voor dementerende ouderen (2000 euro) en Stichting Vrienden van de Thermiek (3000 euro).
Bijzonder: Leontien Zijlaard-van Moorsel werkt weliswaar om de hoek in Hazerswoude-Rijndijk, maar arriveert toch pas op het allerlaatste ogenblik bij de hoogwerker voor het startschot. Woningcorporatie Portaal draagt als sponsor een steentje bij aan de Singelloop.
De Smitsloo Groep Singelloop zoekt goede doelen, waaraan zij de volledige opbrengst kan doneren. De 48ste editie van het hardloopevenement over de zeven Leidse singels staat gepland op vrijdagavond 11 april 2025.
Goede doelen komen bij voorkeur uit Leiden en omstreken. De Singelloop keert geen geld uit, gegadigden dienen aan te tonen dat zij een concrete bestemming hebben voor het geld. Dat kan van alles zijn. Affiniteit met sport, beweging en gezondheid voor jong en oud vindt de organisatie een belangrijk selectiecriterium.
Wie namens een goed doel aanspraak wil maken op een van de cheques die na de Singelloop worden uitgereikt, kan tot en met 15 februari 2025 een gemotiveerde aanvraag indienen bij de Stichting Singelloop Leiden via singelloopleiden@gmail.com onder vermelding van Goed Doel Singelloop 2025.
Vorig jaar trok de Singelloop een recordaantal van 5.008 deelnemers. De opbrengst lag daarmee flink hoger dan verwacht. Voor komend jaar wordt daarom een extra groot bedrag voor de Goede Doelen uitgetrokken.